Stichting 'Monument Voor Nooit Vergeten Kinderen'
U bent hier: Home > Informatie

Informatie

Waarom een monument

De meeste ouders en familieleden weten niet waar hun kindje precies begraven ligt of waar het is gebleven. De vader bracht het net overleden kindje zelf naar de begraafplaats en moest het bij de poort afgeven. Ouders zijn vaak niet meer op zoek gegaan naar de plek omdat de gemeenschap en de kerk in die tijd aanspoorden tot vergeten. Pas nu, tientallen jaren later, dringt het besef door wat er destijds is gebeurd en is er plaats voor rouw.  

Om recht te doen aan al die ouders die in die periode hun kind simpelweg meteen na de geboorte of overlijden moesten afstaan, willen we graag dit monument realiseren. Symbool van troost en herinnering. Het vroeg overleden kind vormt de ontbrekende schakel in het gezin. Door het bestaan ervan te erkennen wordt het gezin weer compleet.

Waarom op de begraafplaats

Het is de plek waar de kinderen ook daadwerkelijk begraven liggen. Veel andere gemeenten in Nederland hebben reeds zo’n monument. In Venlo is dat nog niet het geval. Dat het daarmee in een behoefte bij de nabestaanden voorziet, blijkt uit het grote aantal geboorteregistraties waartoe sinds begin februari 2019 de mogelijkheid bestaat. Tot nu toe hebben 12.372 mensen hun kind laten registreren (zie artikel op NU.nl). De gemeente Venlo draagt ons plan een warm hart toe en gaat actief meewerken bij de realisatie van het monument. De monumenten in andere gemeenten worden ook nog jaren na dato regelmatig bezocht.

Het monument

Het monument heeft de vorm van een zich vertakkende boom, gemaakt van cortenstaal. De boom staat voor het doorgaan van het leven. De takken dragen hartvormige blaadjes, die de overleden kinderen symboliseren.

De blaadjes aan de boom

De blaadjes zijn 3D geprint met PVDF, een witte weersbestendige kunststof. Ze zijn hartvormig en kunnen met een ophangsysteem aan de boom bevestigd worden. Iedereen die graag een blaadje voor zijn of haar kind of zijn of haar broertje of zusje wil kopen, kan dat aangeven via deze website. Tevens kan daarbij de naam en geboortedatum die op het blaadje moeten komen, kenbaar gemaakt worden, zodat iedereen een uniek blaadje krijgt. Mocht de naam niet bekend zijn, dan kan ook alleen de achternaam of een eigen tekst van maximaal 10 karakters met de geboortedatum vermeld worden.

"Dus van iedereen op de wereld is er maar één?" "Van iedereen op de wereld is er maar één," zei de moeder.

Als u een blaadje voor in de boom wilt kopen, is de prijs € 49,50 per blaadje. Wilt u ook nog graag eenzelfde blaadje hebben voor thuis om te bewaren, dan is de prijs voor twee blaadjes € 85,00. In het formulier kunt u aangeven of u een of twee blaadjes wilt (link naar het formulier)

Het geld kan bij bestelling direct worden overgemaakt via een iDEAL betaling in het bestelproces. Als het geld op de rekening staat, wordt het blad met de tekst geprint. Met de gelden die we hiermee genereren kunnen we de boom deels financieren.

Impressie monument (maquette)

Stichting "Monument Voor Nooit Vergeten Kinderen"

p/a Nassaustraat 7
5911 BS Venlo

KvK 75875799

Initiatiefnemers

Annemie Holla, zus van een vroeg overleden broertje in 1955.

Paul Gubbels, broer van een vroeg overleden broertje in 1961.

Ondersteuner 

Henk Roefs, neef van een bijna vergeten oom (geboren en overleden in 1925).

Locatie van het monument

Het Monument Voor Nooit Vergeten Kinderen is te vinden op de Begraafplaats Venlo, gelegen aan de Wylrehofweg 17, 5912 PM Venlo. Het monument staat in vak 8. Vanuit de hoofdingang loopt u naar de centrale rotonde. Hier gaat u rechts. Daarna naar het tweede pad aan de linkerkant.

Locatie Monument Voor Nooit Vergeten Kinderen op de Venlose begraafplaats